2013. január 4., péntek

És fellibben a fátyol

Végre elmondhatom a nagy TITKOT - tadadadadaaaaaam - az Anyukámnak megkérték a kezét! Az esküvő március 29-én lesz, én annyira örülök, hogy nem is tudom elmondani és olyan aranyosak és lelkesek, tiszta cukik :). És miattam van ebben az időpontban az esküvő, mert pészachra haza tudok már menni. Na mondjuk ez még egy kis szervezés kérdése  mert elvileg 3 hónapig nem mehetek sehova, ami ügye pont március 19-e. Innentől tudok izraeli útlevelet igényelni, aminek utána olvastam, 7 munkanap az elkészülési ideje, de azért azt írták ez az ünnepek előtt lehet hosszabb is, szóval necces. De ez Izrael, semmi nincs kőbe vésve, A 3 hónap is csak egy irányszám ameddig át kell kerüljek mindenhol a bürokrácia útvesztőin. Szóval majd jó előre bemegyek, és közlöm, hogy az én egyetlen anyukám esküvőjére megyek, ahol én leszek a szakács, szóval ha nem adnak azonnal útlevelet, akkor mindenki éhen hal az esküvőn, arról nem is beszélve, hogy én minden nap ott fogok állni a hivatal előtt sírva és dörömbölve, hogy "ÚTLEVELET AKAROOOK!!". Úgy döntöttünk (najó Balázs döntött így, dehát ügye "minden csak ragozás kérdése"), hogy ugyan drága de ELAL-al megyünk, mert akkor normálisan tudunk utazni, kapunk enni, vihetünk csomagot, meg hozhatunk is, és ez megéri. Meg akkor a cicáinkat is úgy tudjuk vinni, hogy az ülésünk alatt meg az ölünkben ilyen textil hordozóban legyenek velünk.
Úgy látszik a szervezetem még mindig nem akklimatizálódott a helyi baktérium flórához, így még volt egy hányós éjszakám, ami után elmentem újra a dokihoz, amúgy is volt időpont, így legalább gondoltam megdolgoztatom a dokit. Az összes labor leletem tökéletes volt. A hányásra kólát írt fel :), és ezt teljesen komolyan közölte - don't eat, drink a lot, drink cola! - szóval most legálisan ihatok kólát (I love Izrael). Az ismerőseim vodkát meg pálinkát ajánlanak, de mivel már 3 napja nem nagyon eszem, nem merem kipróbálni ezt a gyógymódot.
Közben a doki után berángattak minket még egy fejtágításra Zionával, hogy akkor mit hogy lesz kurzuson. Amit mi már szerintem kétszer is meghallgattunk. Annyi volt a különbség, hogy most nagyon komolyan közölték, hogy nem lehet vodkát inni az épületben :D, és a szemetet a kinti szemét tárolóba vigyük, és ne az ajtó előtt tároljuk, biztos ami biztos elmondta, hol van :), ne hagyjuk egyedül a gyerekeinket, illetve, hogy majd Ludmillával lesz egy külön óránk, amin bevezetnek minket a zsidó hagyományokba, mert itt senki sem eléggé ideológiailag képzett, rajtam meg egy másik lányon kívül, akik jól a Rabbiképző Zsidó Egyetem nevű műintézményben képződtünk, én többek közt ideológiailag is, Barbara meg aztán pláne judaisztika tanár.
Ja igen kaptunk még ajándék, iskola táskát, szótárat, füzeteket, tollakat egy tolltartóban :). Ziona angol tudása, vetekszik a Balázséval, elég nehezen követhető, vannak mindenféle szavak egymás után, csak mondta nincs, meg eleje vége. Így azt már nem tudom, hogy pontosan mi lesz vasárnap reggel 8-kor, meg 11 kor de azt tudom, hogy hol, és mit kell magammal vinnem, szóval a  fontos részt értettem, a többi meg úgyis kiderül (nem csak én nem értettem, senki sem). Azt hiszem 11-kor valaki jön valamelyik kormányhivataltól  de semmi sem biztos.
Ezen felül, közben folyamatosan levelezek a budapesti szochnutos segítőnkkel is, aki most egy nagyon jó hírrel szolgált, miszerint kapunk még támogatásokat lakásra, meg az ulpán után egy kiegészítő támogatást is, mert még tanulni fogunk, de ezt még el kell intézni, és a leírás szerint az összeg sem biztos, és majd kiderül mit és mennyit is kapunk, de ez a támogatás majd csak a 2. hónaptól elérhető. Majd vasárnap tudok beszélni Yuliával, és kifaggatom, meg kérek segítséget az ügyintézésben, mert azt tudom, hogy az oroszok biztosan kapják ezt a támogatást, és csak most derült, ki, hogy mi is jogosultak vagyunk.
A megbeszélésen megismerkedtünk még egy magyar családdal, akik már 4 hónapja itt vannak, és  megismertek egy magyar családot akik már 4 éve itt élnek Karmielben, és meghívtak minket (az itteni összes magyart) vacsizni, mert szeretnének minket megismerni, és szeretnének nekünk segíteni :), nagyon kíváncsi vagyok. Meg azt mondta még a nő (elfelejtetem a nevét aki 4 hónapja van itt), hogy azt hallotta, hogy most épült itt valami lakópark új bevándorlóknak, ahol csak 200 sékel a bérleti díj. Ami nekem nagyon gyanús, mert most 1500 sékelt fizetünk (víz+áram benne van), és ez is a fele egy átlag lakás bérleti díjának.
Újabb jó hír, még az otthoni élet lezárásával kapcsolatban, hogy tegnap Apukám átadta a tulajnak a bérelt lakásunkat, szépen kifestve, mindkét fél elégedett volt. Már nagyon nyomasztott ez az ügy, és végre vége!
Jeruzsálem megint tolódik, de remélem jövőhéten végre sikerül eljutnom régi barátnőmhöz. Csak az a baj, hogy akkor pont nagyon szar idő lesz előre láthatólag, de nem baj, majd kitalálunk valamit.


6 megjegyzés:

  1. Szia Orsi! Mit jelent a szar idő? 15 fok?? :)
    Vezettél már? :) puszi, jah és óriási grat Anyukádnak!! puszi, györgyi

    VálaszTörlés
  2. A szar idő: nappal + 13-16 fok és eső, este +5-7 fok.
    Még nem vezettem, de a jogsim még nem érkezett meg az okmányirodába sem, és akkor még ide is kell küldeni. Bár még mindig nem hiszem el, hogy megvan :)!
    Nektek is puszi!

    VálaszTörlés
  3. Orsi, jó hogy nem mondattad be a rádióba:))))))

    VálaszTörlés
  4. remélem meghívtok, óh yes meghívattam magam. de ha nem, akkor csinálj nekem olyan izébizé csokisat, tegnap, mintha a Mostban láttam volna és elszorult a szívem.

    VálaszTörlés
  5. Cucc: szerintem fel tudlak írni a listára :), és azon kívül is tartozom neked egy csokis sütivel!

    VálaszTörlés
  6. cucc, most az esküvőre akarsz jönni, vagy csak a csokissütire pályázol?

    VálaszTörlés